Felgyorsulhat a Club Aliga megújulása, kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Club Aliga fejlesztését

2020
augusztus
11
Hírek

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették az Appeninn Nyrt. egyik leghangsúlyosabb balatoni turisztikai fejlesztését, a balatonvilágosi Club Aliga megújítását. A kormányrendelet által megnyílt annak a lehetősége, hogy kiszámíthatóbb ütemezés mellett valósulhassanak meg a fejlesztési munkálatok, megteremtve ezzel a lehetőségét, hogy az üdülőközpont minél korábban hozhasson létre új munkahelyeket a térségben, illetve, hogy meghatározó turisztikai célpontként a Club Aliga hozzájáruljon a hazai, ezen belül pedig a balatoni turizmus további megerősítéséhez. A kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára.


Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették a balatonvilágosi Club Aliga üdülőközpont fejlesztését, tekintettel arra, hogy a projekt megvalósulása, ezáltal pedig a hazai turizmus élénkítése a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos. Az előbb állami kézben, majd 2007-től magánkézben lévő, évtizedek óta fokozatosan romló állapotban lévő üdülőközpont fejlesztéseinek mielőbbi befejezését segíti elő a kiemelt jelentőségű beruházássá minősítés, amely értelmében számottevően gyorsulhatnak, de nem egyszerűsödnek az építkezéshez szükséges hatósági eljárások.

A döntés számos kézzel fogható előnnyel jár: Balatonvilágos, illetve a térség számára a munkahelyteremtés, továbbá a turistaforgalom jelentős növelése is kiemelt gazdasági és versenyképességi előnyt fog jelenteni. Az Appeninn cégcsoport, illetve az Nyrt. befektetői számára ugyancsak egyértelműen pozitív üzenettel bír a kiemelt nemzetgazdasági státusz ténye, hiszen így kiszámíthatóbbá válik a tervezett fejlesztések ütemezése és mielőbbi befejezése.

A Club Aliga területének fejlesztése több részből áll, amelynek az első, strandot érintő elemei már idén nyáron megvalósultak, amely nyomán számos új szolgáltatás várja a látogatókat a jövőben is. A teljes balatoni vitorlásturizmus szempontjából komoly potenciállal rendelkező kikötő átfogó felújítása pedig a jövő év őszétől kezdődően, várhatóan kétéves munka keretében valósul majd meg, amelynek része a kikötő hatékonyabb működését támogató, új, modern kikötőépület létrehozása is. A kikötő és a vízpart fejlesztésével tovább erősödhet a Club Aliga pozíciója a balatoni hajós életben.

Központi eleme a fejlesztéseknek a Club Aliga területén található, erősen leromlott állapotú szálláshelykínálat megújítása is: előreláthatólag 2023 végéig a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szálloda épül fel. A hotelhez wellness részleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd.

Ugyanakkor a helyi közösségekkel való egyeztetési folyamatokban a kiemelésről szóló döntés nem hoz változást: az Appeninn Nyrt. és az üzemeltető PRO-MOT Hungária Kft. Balatonvilágos Község Önkormányzatával továbbra is együttműködve, valamint a helyi érdekeket is figyelembe véve tervezi megvalósítani a térséget felvirágoztató fejlesztéseket.